Eterična ulja

Eterična ulja: Paprena metvica (Peppermint)

Eterično ulje paprene metvice (peperminta) pruža poznati, prepoznatljivi miris, ali je paprena metvica mnogo više od nostalgične, svježe arome. Ovo ulje se može difuzno stvoriti poticajnu, usredotočenu atmosferu za svakodnevne zadatke. Možete ga nanositi topički kako bi se na koži stvorila hladna, uzbudljiva senzacija, koja može biti jako umirujuća nakon teške tjelesne aktivnosti.

Eterično ulje peperminta intenzivnog je mirisa sa stimulativnim, dezodorirajućim, antimikrobnim i analgetičkim djelovanjima. Ugodno rashlađuje kožu, povećava koncentraciju, tjera komarce i krpelje, čest sastojak preparatima njege zubi i usne šupljine itd.

Lako se kombinira sa svih drugim uljima. Neke od najdražih kombinacija s uljima iz  Starter kita su:

  • Pepermint & limun = savršeno razbuđivanje
  • Pepermint & naranča = opušta i motivira
  • Pepermint & stress away = by by stres
  • Pepermint & lavanda = odličan spoj

Zbog svoje iznimne moći, eterično ulje peperminta nemojte upotrebljavati na djeci mlađoj od 2 god.

Koje su blagodati eteričnog ulja paprene metvice?

Eterično ulje paprene metvice ili peperminta ima brojne blagodati. Koristi se u aromaterapiji, u kozmetici, olakšava neke zdravstvene probleme, repelent, itd.

Aromaterapija

Eterično ulje peperminta često se koristi u aromaterapiji. Odlično je kod otklanjanja stresa te uravnotežuje tijelo.

Kosa

Eterično ulje peperminta često možete naći u preparatima za kosu, jer poboljšava cirkulaciju. Pepermint se koristi za regeneraciju folikula dlake. Otvara pore, koža lakše diše. Tjeme se čisti i kosa brže raste.

Maska za uklanjanje prhuti i brži rast kose:

Svakih 10 dana prije pranja kose napravim masku od kokosovog i ricinusovog ulja koje obogatim eteričnim uljima peperminta, lavande, ružmarina i cedra. Dobro izmiješam, nanesem na vlasište i ostavim da djeluje bar dva sata. Sva navedena ulja pomažu čišćenju vlasišta i ubrzanju rasta kose. Redovitim korištenjem napokon sam se riješila tvrdokorne prhuti koju sam imala godinama. A također mi se kosa oporavlja, jer od dolaska u Zagreb, zbog tvrde vode, volumen kose mi se prepolovio.

Prhut

Stavite par kapi eteričnog ulja peperminta u mlaku vodu. Dobro protresite da se ulje i voda povežu. Rukama nanesite na vlasište. Masirajte vlasište 10-ak minuta, a nakon toga umotajte glavu u prozirnu foliju. Zagrijte ručnik i stavite ga na glavu da bi prekrili prozirnu foliju. Držite tako dok osjećate toplinu ručnika. Nakon tretmana operite kosu na uobičajen način.

Masna kosa

Najčešće je hormonalna neravnoteža uzrok masnije kose. Ovaj problem zahtjeva često pranje kose, a znamo da to nikome praktično. Baš kao i kod prhuti, postupak je identičan. Možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja pepermint u svoj šampon za bolje rezultate.

Prijedlog: za sve probleme sa kosom vlasištem bilo bi najbolje, ako imate mogućnost, da sami izradite svoj šampon prema svojim potrebama.

Opuštanje mišića i smanjenje bolova

Eterično ulje pepermint je vrlo efikasno u opuštanju mišića i protiv bolova u leđima. Kod bolova dodajte u žlicu baznog ulja 2 kapi eteričnog ulja pepermint, te ga umasirajte duž kićme, i trenutno ćete osjetiti olakšanje. Pepermint ima efekt hlađenja i opuštanja mišića.

Glavobolje

Stavite 1-2 kapi eteričnog ulja pepermint u difuzor i uživajte u opuštanju. Olakšava glavobolju. Možete ga nositi sa sobom u torbici i ako osjetite da bi vas mogla uloviti glavobolja, napravite par udisaja direktno iz bočice.

Ako ga razrijedite u baznom ulju, možete ga umasirati na vratne žile ili sljepoočnice.

Radno mjesto

Stavite 1-2 kapi peperminta u difuzor na radnom mjestu. Ako nemate difuzor stavite kapljicu eteričnog ulja pepermint na dlan i protrljajte dlanove, te se inhalirajte iz dlanova sa 3-5 dubokih udisaja na nos, i uživajte u njegovoj aromi koja će vas razbuditi, te na taj način izdržite na poslu. Posebno se pokazao djelotvornim kod kroničnog umora.

Koncentracija u vožnji, protiv mučnine

Ako Vas počne loviti san za volanom, ili ako vas počne loviti mučnina, pomirišite eterično ulje pepermint direktno iz bočice.

Repelent

Eterično ulje pepermint pokazao se kao odličan u borbi sa komarcima. Ako još dodate koju kap eteričnog ulja lavanda, ta mješavina će biti pobjedonosna.

Uzmite staklenku od 100ml, napunite destiliranom vodom i dodajte 10-ak kapi eteričnog ulja pepermint, i ako imate, 5 kapi eteričnog ulja lavanda.

Sprej nakon sunčanja

Staklenku napunite sa 100ml destilirane vode i dodajte:

Staklenku držite u hladnjaku kako bi tekućina bila hladna i ugodna za nanošenje nakon povratka s plaže.

Ako se dogodi da ste bili predugo na suncu, i opekli ste kožu, tada napravite gel sa aloa verom i eteričnim uljima. U čisti aloa vera gel 100gr, dodajte mješavinu od 10 kapi eteričnog ulja pepermint, 10 kapi eteričnog ulja lavanda i 5 kapi eteričnog ulja tamjan.

Aloe vera je poznata po svom umirujućim svojstvima, a eterična ulja po svojim regenerativnim svojstvima.

Važna napomena: kod djece mlađe od dvije godine nemojte koristiti pepermint.

Kako za svoje klijente pripremam različite aromaterapijske pripravke, vrlo mi je važno da koristim kvalitetna eterična ulja. I upravo zato tretnutno koristim Young Living eterična ulja i smatram ih svojim najboljim izborom.