Može li bol progutati vaš život?

Može. Ako dopustite. A ako dopustite, teško ćete se vratiti na put ozdravljenja. Bol će pobijediti.
Kako to izbjeći? Jednostavno, upornošću i okretanjem pozitivnim stvarima. Recimo, umjesto jutarnje namrgođenosti, kad otvorite oči pomislite na to da ste zdravi, da su vaši najmiliji živi i zdravi, da vani sja sunce, pirka vjetrić…. svemir je prepun znakova koji ohrabruju i potiču.

Iskreno, mi dosta često zloupotrebljavamo bol. Ne želite ići na neki sastanaka, na glupo obiteljsko okupljanje? Tja, boli me glava, oprostite, ni leđa nisu baš najbolje. Ali, kao i svako pretjerivanje i ovo može imati svoju cijenu – prečesto koristit bol kao ispriku ili alibi na kraju može prerasti u naviku ili, u najgorem slučaju, u novu stvarnost: stvarno vas boli glava, leđa vam stvarno nisu u najboljem stanju. O klasičnom ljudskom ogovaranju da i ne govorim.

Treba li vam to?

Ne, jer ne možete živjeti očekujući da vam bol, stvarna ili izmišljena, određuje život, da ostanete zarobljeni u toj igri i da time, na kraju, uništavate vlastito tijelo. Živjet ćete u krletki izmišljenih bolova – ili stvarnih, kojih se ne želite osloboditi – dok će život poput vjetra projuriti pokraj vas. Na kraju ćete škrgutati zubima.

Izbjegnite taj scenarij.

Recimo, ja dosta često radim jednu jednostavnu stvar – uzmem neku malu kutijicu, izrežem komad papira na male trake, na njih upišem sve što mi se lijepo dogodilo taj dan.. Što je bilo lijepo, što me razveselilo… i onda te trakice stavim u kutijicu. S vremenom, nakupi se tih trakica, ja ih zovem „listići mojeg blagoslova“. I kad god bih se osjećala loše, bezvoljno, malaksalom, nesretnom, kad god bih pomislila da bi možda alibi neke boli bio dobar izgovor za moje nevoljno stanje, otvorila bih kutijicu i pročitala kratke zapise s mojih malih trakica. Kao neki uvid u podsjetnik da su svaka patnja i bezvoljnost i malodušje… da je sve to prolazno, jer uvijek ima načina da čovjek obnovi svoj spokoj.

Foto: Pexels / CC0