Čišćenje misli, čišćenje pluća… što još? Bubrezi! Zvuči nemoguće?
Ne, jer bez obzira što tijelo posjeduje prirodne mehanizme za čišćenje bubrega i bez obzira što ćete ispijanjem dovoljno vode ili sokova pomoći svojim bubrezima, ipak je povremeno potrebna pomoć.
Recimo, ljeto je na vrhuncu i to je vrijeme za – lubenice. Ili za limunade. S jedne strane ugoda rashlađivanja, ali istodobno i izravna pomoć čišćenju bubrega. Isti učinak postići ćete i sokom od kelja, peršina, jabuke… ili pak sokom od maslačka s limunom. Sok od brokule također je preporučljiv, odlična je okusa.
Ako pak više volite crvene sokove, tada će vaš izbor biti cikla. Ne samo da čisti bubrege, već obnavlja i crvena krvna zrnca. Uz dodatak mrkve, a po želji i krastavac, eto vam soka koji je istodobno i hranjiv i osvježavajući, pritomu pomažući bubrezima, spriječavajući pojavu kamenca.

Zapravo, vrlo jednostavno: jedna cikla, tri – četiri mrkve, možda po želji jedan krastavac, naravno, i sve u sokovnik. Možete i ovdje dodati đumbir, pojačat će učinak. Učinak će postići i druge biljke: recimo, maslačak na salatu, peršin u salatama, kopriva pripravljena kao špinat…
Uz sve to, malo vitamina i puno vode. Bubrezi će vam biti zahvalni.

 

Naslovna fotografija: Photo by Karly Gomezon Unsplash