Dakle, pripremili ste se i prošli kroz detoks misli, stekli novo samopouzdanje i eto, u nastavku, možete se predati ljetnom provjetravanje upluća. Ne zaboravite, pluća su život, pluća su naša izravna veza sa životom i samim postojanjem. Descartes bi mogao reći, otprilike: dišem, dakle postojim!

Rekla bih da postoje bar četiri načina kako možemo pomoći našim plućima da rade besprijekorno. Pri tome, uzgred, ne vjerujte onim pričama kako je samo strastvenim pušačima potrebna detoksikacija pluća. Njima svakako treba, ali treba i svima nama, da osnažimo svoje opće zdravstveno stanje.

Dakle, kako pomoći plućima?

Prvi način detoksikacije je, svakako, pravilno disanje. Napravite malu vježbu pravilnog disanja – udisaj na nos, iz trbuha, 3-5 sekundi, potom izdisaj na usta, također 3-5 sekundi. Ovo ponoviti 10 puta. Počnite sa 3-4 ponavljanja, i nastojte postupno doći do deset ponavljanja. Vidjet ćete rezultate, iznenadit će vas!

Drugi način pomoći plućima je – prehrana.Primjerice, za provjetravanje pluća ponekad je potrebno malo žrtvovanja – recimo, kakva ljuta paprika ili chilli mogu učiniti čuda! Naime, ljuta hrana razgrađuje sluz u plućima i doslovce ih “čisti”.  Poznat vam je onaj osjećaj kada vam nos procuri dok zagrizete ljutu papriku? Naravno, chilli razgrađuje sluz i nakon prvog osjećaja “muke” na kraju osjećate kako ste “provjetreni”.  Uzgred, ne zaboravite da vam pri ruci bude hladna voda!

Treći način su – biljke. Đumbir, kopriva, paprena metvica, potočarka… prava biljna apotekaza provjetravanje pluća.  U ovo ljetno vrijeme svakako je za preporučiti đumbir koji se može koristiti na više načina: čaj od đumbira s limunom, juha s đumbirom, jutarnja kupka u vodi s prahom đumbira, osobito preporučljivo nakon kakvog ljetnog noćnog provoda i par koktela previše!

Četvrto, eterična ulja. Pare visoko kvalitetnih ulja udisanjem će doista provjetriti vaša pluća. Sjećate se onih “starinskih” metoda: mala zdjela, vruća voda i par kapi eteričnih ulja…recimo, eukaliptusa ili paprene metvice. Naravno, kad ste na odmoru, nećete zakuhavati vodu u zdjelicama, nego otići u hotelski wellness ili obližnju saunu i tamo upotrijebiti neko od navedenih ulja. Ovo će biti ugodno i opuštajuće za čitav organizam pa će vam vaše tijelo biti zahvalno, tim više što neće samo provjetriti vaša pluća nego stvoriti i onaj osjećaj “rashlađenosti” cijelog tijela, tako blagotvoran na visokim temperaturama.

 

Naslovna fotografija: Photo by Erriko Bocciaon Unsplash