Dok sam razmišljala tko bi se sve mogao uvrstiti u onu treću skupinu – dakle, ne oni koji vam pomažu da napredujete jer i sami napreduju, niti oni koji vam pomažu jer vam pokazuju cijenu odbijanja napredovanja i tako vas potiču – nekako su me, neočekivano, obuzeli osjećaji ljubavi i zahvalnosti. Možda ljubavi prema onima koji pomažu jer streme istom, jer ih susrećem na stepenicama svojih uspona, ali i neke tihe zahvalnosti onima čija zloba ili zavist pokazuju kakva ne želim biti, pa posredno dakle i oni pomažu.

Nisu to, naravno, stroge podjele. Ima ljudi u našim životima koji mijenjaju pripadnost ovoj ili onoj skupini, čije promjene ih različito razvrstavaju, osoba koje susrećete i tek potom pokušavate uvidjeti tko su i kakve su osobe… U rijeci života plutaju različiti likovi i osobnosti, netko prividno nevažan i usputan možda je prenio neku poruku koja će utjecati na naš život, netko sveprisutan pokazuje se, ponekad, bez neka osobita utjecaja.

Dakle, moje mi iskustvo govori da smo ta treća skupina – mi sami. Ne oni koji nas podižu jer nas prate, niti oni koji nas podižu jer nas žele poniziti, nego – mi sami.

Mi samo smo svoja najsnažnija i najvažnija okosnica i oslonac.

Samo kad shvatimo da sve ovisi o nama i smo kad se oslobodimo vanjskih utjecaja  – bilo pozitivnih ili negativnih – samo tada postajemo potpuno slobodni i potpuno spremni unaprijeđivati vlastiti život. Samo kad shvatimo da skidanje slojeva luka ne smije ovisiti niti o onima koji su zajedno s vama spremni “mirisati luk”, ali niti o onima koji bi najradije da plačete od tog istog luka, samo tada možemo krenuti na ozbiljno putovanje vlastita uzdizanje. Samo tada.

Jer, vi ste jedinstveni. Vi vodite igru. Vi snosite odgovornost. Učitelji i pomoćnici su dobrodošli, kao neke “šerpe” vaših odluka. I ništa više od toga. Korisni, ali odluka da se ide do vrha Everesta je samo vaša.

Dakle, kad potpuno spoznate da su vaše odluke i vaši osjećaji samo vaši, da pripadaju samo vama, tada će vam postati posve jasno da vam ih nitko ne može oduzeti – niti time da ih dijelite s onima koji bi da krenu istim stepenicama, niti s onima koji bi da vas obeshrabre zlobom ili zloćom.

Drugim riječima, stavite sami sebe u središte vlastitog života.

Snosite odgovorost– bez oslanjanja na druge i bez traženja alibija u drugima.

Naš je život, svi to znamo, vječna potraga za ljubavlju, za pažnjom, za osjećajima voljenosti i zaštićenosti. Ponekad dolaze razdoblja kad ne uspijevamo – tada tražimo ili oslonac u onima koji nas prate ili alibi u onima koji ometaju. Oba su odgovora, koliko god različiti bili, pogrešna – ne, tek kad sami sebe postavimo u središte svojih ciljeva, tek tad možemo spoznati da nitko drugi ne može biti odgovoran za naš napredak, bez obzira da li pomagao ili odmagao. Od jednih i drugih učimo i izvlačimo pouke, ali jedino jamstvo uspjeha smo mi sami.

Da, ja sam središte svojeg svemira i ja želim, dakle ja odlučujem. Nitko me drugi ne može probuditi ako ja to ne želim.

Drugim riječima, za potporom, za poštovanjem, za ljubavlju, za poticajem, ne treba tragati izvan sebe. Naprotiv, sve dok sreću tražimo izvan sebe, teško ćemo biti sretni.

Stoga, pridružite se ovoj trećoj skupini – okrenite se sebi. Ne tražite izvan sebe, već u sebi. Ponekad vjerujete da dobro dolazi izvana, da će vam netko drugi pomoći – pozitivnim ili negativnim primjerima i poukama, ali istina je suprotna: da, postoje učitelji, roditelji, stariji, prijatelji, cijela niska onih za koje vjerujete da znaju bolje i da ih trebate slijediti, da su oni taj autoritet koji će vam pomoći da postane boljim osobama… i, naravno, pri tome zaboravljate da, koliko god ih poštujete, vi zapravo odluke o svojim životima prepuštate njima. Za volanom vašeg života sjede drugi ljudi, vi ste nerijetko tek putnici bez karte.

I to je ono najvažnije, to treba promijeniti. Treba se pridružiti toj trećoj skupini, okrenite se sebi: “šerpe” pomažu, ali jedino samopouzdanje vodi do vrha Everesta.

 

Naslovna fotografija Nghia Le / Unsplash