Davno, još dok smo u školi učili i pamtili razne poslovice, tko zna zašto, ostade mi u sjećanju Hipokratova izreka: “Smrt vreba u crijevima”. Upamtila sam to, iako tada nisam razumjela… Neka tajna podsvjesna poveznica pokazat će i meni samoj, par desetljeća kasnije, zašto sam to upamtila: naime, danas i sama nerijetko imam problema s crijevima! Znate i sami taj osjećaj – trbuh kao balon!

Zbog toga sam s vremenom počela pomnije proučavati značaj i ulogu crijeva u očuvanju i održavanju zdravlja. I, uz ostalo, naučila da, kako je to napisao jedan američki znanstvenik, crijeva zapravo predstavljaju naš “drugi mozak”, da su zapravo presudna za samo održavanje našeg zdravlja, da ne kažem života – jer, osim onih najvažnijih duhovnih procesa u našoj glavi, gotovo svi ostali najvažniji procesi važni za naš život i zdravlje prolaze kroz ta tri – četiri metra našeg “drugog mozga”. Razgradnja hrane, odvajanje korisnih od štetnih sastojaka, uklanjanje otpadnih tvari, apsorpcija… Doista, crijevne stijenke su kao neka vrsta “predzida” našeg zdravlja.  Ali, istodobono su i raj za bakterije….

I tu počinju problemi.

Nerijetko upravo onda kad nam to najmanje treba, kad se primiče ljeto i kad bismo htjeli opušteno odmoriti svoje tijelo. Ali, umjesto bezbrižnosti, eto “balona” u trbuhu.

Pišem iz vlastita iskustva, jer sam prošla previše muka i bolova s crijevima. Pišem zato da podijelim s vama i neka korisna iskustva –  naime, postoje rješenja za održavanje crijevne flore. Primjerice, meni je najviše pomogao indijski trputac (lat. Plantago ovata), poznatiji i kao Psyllium. Čisti čarobnjak za čišćenje crijeva i održavanje zdrave probave!

Ljuskice Psylliumapomiješane s vodom povećavaju svoj volumen i do 15 puta. Osim što stvaraju osjećaj sitosti, potiču i rad crijeva, djelujući blagotvorno i na probavni sustav, jer olakšavaju praznjenje i čišćenje od ostataka hrane koju nismo uvijek najmudrije unijeli u sebe. Posve prirodne, ljuskice Psylliuma uklonit će sve nataložene  nepotrebne i štetne tvari.

K tome, ljuskice Psylliuma mogu koristiti  i osobe intolerantne na gluten. Recimo, za početak dana, iskušajte novi doručak: dvije  male čajne žličice Psyllium ljuskica pomješajte s 2 – 2,5dcl kefira i odmah ispijte. Ljuskice će nabujati u želucu i crijevima pa je stoga preporučljivo nakon obroka popiti još barem 2– 3 dcl vode. Osobama s intolerancijom na laktozu savjetujem da ljuskice pomiješaju s onom vrstom mlijeka koje smiju koristiti, ili naprosto s vodom.

Ima u tim ljuskicama i drugih korisnih svojstava, ali o tome sljedeći put. Do tada, čuvajte tih par metara “drugog mozga” i uživajte u ljetu bez “balona”.