Ne dvojim da ćete se suglasiti – da bi se čovjek riješio bolova, mora naći uzrok.

To nije uvijek jednostavno, jer bol se može pojaviti na jednom mjestu, a uzrok na sasvim drugom. Drugim riječima, ako  liječite simptom, a ne nađete uzrok, bol će se uvijek vraćati. 

Još jednom, jer je to najvažnije – kod istinskog izlječenja, kada nađete uzrok i riješite problem na samom izvoru, bol napušta tijelo i najčešće se ne vraća. No, čak i ako se vrati, neće to bit brzo, proći će vremena.

Ako je bol akutna, problem je manji, lakše će se riješiti. No, kod kronične boli, sve ide prilično sporije. Mnogi terapeuti kažu kako je za svaku godinu proživljenu s tegobama potrebno mjesec dana za izlječenje? Ako ste, dakle, trpjeli bolove u leđima oko dvije godine, onda će vam biti potrebno i do dva mjeseca da se u potpunosti oporavite. Budite oprezni, i ako ne osjećate bol nakon terapije, vaša leđa se nisu sasvim oporavila, stoga oprezno. 

Koji su, dakle, najčešći uzroci bolova. Nije teško nabrojati:  trošenje, starenje, težina, hrana, manjak tjelovježbe…

Primjer? Recimo, neupitno je da se s vremenom stvari jednostavno istroše… Dakle i vaše tijelo i vaši zglobovi. Previše fizičkog rada ili bavljenja grubim sportovima u mladosti, kasnije vam donosi ukočene zglobove, a i artritis bi mogao pokucati na vrata. 

Nadalje, starenje je svakako prirodna pojava. Kaže se, kako osoba više stari, to osjeća i više bolova. Naravno da to ne mora nužno biti točno – jer i to, opet, ovisi o pristupu: budete li stalno kukali kako starite i kako vas sve boli, to će vam se i događati. Ali, ako „okrenete ploču“, budite sigurni da će vas tijelo podržavati i slijediti. Godine su samo broj, upamtite.

Još jedan primjer – ako imate koji kilogram viška, morate znati da su vaši mišići i zglobovi izloženi većem naprezanju. Kažu da jedan kilogram viška znači, zapravo, sedam kilograma viška prilikom obična poskoka u mjestu. Uz to, srce napornije radi na krupnijem tijelu. A vaša kičma će se s vremenom skratiti, jer mišići gube snagu. Važno je znati da do pretilosti dolazi zbog  poremećaja u  radu hormona, zbog stresa ili, naprosto i najčešće, nezdrave ishrane. Hranom koja je bogata kalorijama, a siromašna hranjivim vrijednostima. Takva je hrana lako dostupna, prepuna konzervansa i zaslađivača koji utječu na porast kilograma. Uz to, čuvajte se i hrane u kojoj, po etiketama,  nema šećera – takva je rana najčešće puna aditiva koji se povezuju s rakom, ali i drugim zdravstvenim problemima. 

Spomenuh stres – doista, ako ste pod velikim stresom, tijelo izlučuje hormon kortizol, koji pojačava apetit. U malim količinama, kortizol je čudesno koristan, ali pod velikim stresom  doista preko apetita udara o tijelo i težinu.

Za kraj – još jedan uzrok: hormonska neravnoteža. Posljedice? Osjećate se umorno, pomalo letargično, dolazi do gubitka motivacije za bilo kakvom aktivnosti, što sve polako vodi ka pretilosti. Stoga, ako sumnjate na hormonsku neravnotežu, potražite pomoć liječnika.

Zaključno, dakle, jasno je da hrana ima veliku ulogu u očuvanju našeg zdravlja… i ne mislim pri tomu samo na tjelesnu težinu. Jer, tijelo je “najsretnije“ u alkalnom stanju, stanju bez upala, stanju unutarnje ravnoteže. 

Na kraju, neizbježno, tjelovježba!  To je ključ da izbjegnete začarani krug – bez tjelovježbe, primjerice, pri dugom sjedenju, karlica će početi mijenjati položaj, da izbjegnete bol u karlici pokušat ćete mijenjati položaj leđa, od toga će polako stradavati kralježnica… krug će biti zatvoren i bolan. Zato nastojite da se neprestano lagano istežete i razgibavate, lagana yoga ili čak pilates mogu imati blagotvorne iscjeljujuće učinke. Držite mišiće leđa snažnim i čvrstima, i kičma će vam biti zahvalna. Imat ćete izduženu kičmu i gipka leđa. 

 

Foto:  Hailey Kean