O oprostu sam pisala već nekoliko puta –  no, oprost je gotovo neiscrpna tema, za koju očigledno postoji široki interes i, eto, pišem ponovno.

Ključno pitanje u svezi oprosta je – što učiniti? Neka vas je osoba napustila izazivajući bol, netko vam je ukrao nešto ili nekoga, netko vam je „zabio nož u leđa“, a nastavlja se ponašati kao da se ništa nije dogodilo… što učiniti?

Oprostiti.

Ne zbog tih i takvih osoba, već zbog sebe – zaista, samo zbog sebe. Čak i kad znate da te i takve osobe ne zaslužuju vaš oprost, oprostite! Oprostite kako biste vi bili oslobođeni, slobodni, lišeni nametnutih opterećenja. Kako biste bili sretni, kako biste mogli nastaviti svoj život. To neće biti lako i vjerojatno ćete osjećati nepravdu. Može vas obuzeti čak i napadaj ljutnje, a možda će vam niz obraz teći i gorke suze. I sve je to u redu. Dozvolite svim osjećajima da isplivaju na površinu, da izađu, i onda ih polako otpustite. Budite brižni prema svojim osjećajima, sa suosjećanjem u srcu. 

Nakon što ste odali počast svojim suzama, možete sebi postaviti nekoliko pitanja. „Želim li i dalje u srcu nositi prezir? Želim li zauvijek živjeti kao žrtva?“. Mislim da će vam trebati malo hrabrosti, ali vjerujte mi, odluka da sve to odbacite doći će kad budete spremni. Srce i um će biti u sukobu. No, odlučite se oprostiti i osloboditi tog emocionalnog tereta.

Sada možete ponovno razmotriti svoje osjećaje ljutnje i gorčine. Možete im dopustiti da se iskažu. Kako će se to manifestirati?  Stegnuti mišići, ubrzano lupanje srca, orošena koža? Ili možda kao plitko disanje, pritisak u grudima? Što god bilo, dopustite valovima ovih osjećaja da se pojave, a onda i da se povuku. Osvijestite te valove u svojem tijelu. A kada se umire, pogledajte duboko u sebe, pogledajte što se to nalazi ispod njih. Skrivaju li se kakve emocije ispod sve te ljutnje i gorčine? Možete uočiti stid, strah, tugu. Možda usamljenost ili nesigurnost? Samo promatrajte.

Vaše će srce postati sve nježnije i otvorenije – tada pogledajte prema osobi koja se ogriješila o vas. Usmjerite pažnju ka toj osobi, i provjeriti što se krije iza maske te osobe, što je iza njene  agresivnosti i bešćutnosti?

Možda ćete osjetiti njen strah ili nesigurnost, a možda stid ili usamljenost. Nemojte joj se predati, već samo suosjećajno promatrajte. A onda ćete uz suosjećajan pogled na svoju unutrašnjost pronaći tog svog unutrašnjeg svjedoka, izvor slobode i iscjeljenja. 

Želim vam da izbacite iz srca sve osobe koje mrzite, jer one ne zaslužuju biti tamo. Nemojte čekati da se nešto samo dogodi, jer pitanje je koliko će to biti povoljno za vas. Pokrenite se i riješite se tjeskobe i depresije. 

Ako sami ne uspijevate, slobodni ste javiti se na violetnina71(at)gmail.com da zajedno prođemo kroz to bolno iskustvo oprosta. 

 

Naslovna fotografija: Marco Bianchetti