Kad razmišljam o bolovima tijela, slijedom iskustva ili razgovora s ljudima, jasno se pokazuje da, zapravo, postoje tri glavne skupine bolova: mišićni bolovi, bolovi kostiju i bolovi živaca.

Mišićni bolovi su najčešći, ali je vrlo često teško odrediti točno područje bola – osjećate da vas boli vrat, ali boli vas i gornji dio leđa i čini se kao da je zahvaćeno cijelo područje. Bol se javlja najčešće kada je mišić stegnut, i tada je protok krvi otežan, pa upravo u tom trenutku tijelo počinjete odašiljati signale boli.

Bolovi kostiju još su teži „slučaj“, oni su dubinske naravi. Na bolove u kostima ne utječu pokreti mišića, oni ne ovise o našim kretnjama, ali ih ozbiljno ometaju i zato ih treba shvatiti krajnje ozbiljno, jer mogu ukazivati na skrivene upale, prelome, pa čak i na rak.

Treća skupina, nervni bolovi, bolovi izazvani slabostima u živčanom sustavu i mreži u našem tijelu, proizlaze iz činjenice da, primjerice, mozak pošalje signal preko živca do vaših mišića kako bi se mogli pravilno kretati. Ponekad se živac zaglavi između stegnutih mišića. Dalje već znate: kako se krećete, živac se zakliješti i to izazove iznenadnu i oštru bol. Bol ponekad zna biti toliko jaka da ostanete bez daha ili čak nepokretni. Primjer? Išijas – malo tko to nije iskusio! Živac ishiaticus se zakliješti negdje u donjem dijelu leđa, i bol se može osjećati duboko u kuku i duž cijele noge. Lošija opcija je kada se to dogodi obostrano, pa vas boli donji dio leđa i obje noge. Zašto je tako? Zato jer živac ishiaticus ide upravo duž cijele noge.

Ovi su zapisi dijelom odraz vlastita iskustva, ali odražavaju i iskustva iz rada s klijentima.

Ali, ako su ovo tri glavne skupine izvorišta bolova, koji su najčešći uzroci?
O tome, u idućoj temi.