O samopouzdanju sam već pisala, ali čini se da je tema izazvala ozbiljno zanimanje – mnogi su od vas tražili još podrobniji uvid u temu samopouzdanja. Neki su propitivali ulogu samopouzdanja u poslu, neki u odrastanju, neki u životnoj zajednici…

Znakovito, mnogi su od vas, izravno ili posredno, pitali o povezanosti samopouzdanja s – uspjehom.

Kako su povezani samopouzdanje i uspjeh?

Ništa prirodnije, jer, prirodnije povezanosti i nema – samopouzdanje i uspjeh su poput dva lista na istoj grani. Još bolje, poput korijena i ploda.

Pokušat ću to objasniti na primjeru – djece.

Svi znate da su djeca u ranoj mladosti, u društvu, ili u školi, izložena raznim pritiscima, podsmjesima, prozivanjima ili čak vrijeđanjima. I svi znate da taj lanac ponižavanja može izazvati ogromne probleme, uključujući i djetetove sumnje u samog sebe, u postupni gubitak samopouzdanja. Ne treba ni dodavati, na to se obično redaju dodatni problemi: nesigurnost, problemi s učenjem, problemi s privatnim životom, problemi s obitelji, opća nesigurnost i povlačenje. Život tek počinje, a vrata se već zatvaraju.

Osjećate, kao roditelj, da nešto nije u redu, promatrate. Ponekad ne možete doprijeti do vlastita djeteta, odbija razgovor. Saznajete da nije osobito uspješno u školi, saznajete da izbjegava druženja s ostalom djecom… Ukratko, brinete.

Briga je prirodna zadaća roditelja. Ali, briga treba biti alat pomoći – možda dijete nije zainteresirano za učenje, možda ga ta nesklona okolina toliko potiskuje da ono samog sebe potiskuje, možda se zatvara u sebe… možda, ali – možda, umjesto opterećujuće brige koja će ga još više opterećivati, djetetu treba pomoći da nađe samog sebe. Doslovce, da nađe samog sebe. Da otkrije što voli, da otkrije u čemu može biti najbolji, da otkrije što želi raditi i što je to čime će nadjačati sve podsmjehe i sva ponižavanja cinične okoline.

Pomognite, dakle, svojem djetetu da otkrije alatku svojeg samopouzdanja. I usmjeravajte ga. Podržavajte. Nogomet, klavir, matematika, drvodjelstvo… svejedno – bitno je da se dijete osjeća uspješno, korisno i da jača samopouzdanje. I da s takvog polazišta kreće dalje u život. I izgradi uspješnu karijeru, sretan život, obitelj…

I da zaboravi kako su ga pod velikim odmorom u školi kinjili bijesni vršnjaci… u načelu, jednako nesigurni, nasiljem skrivajući svoje strahove.

I da na toj sigurnosti gradi cijeli život.

Jer, sigurnost ne dolazi s uklapanjem u okolinu, niti s prihvaćanjem nametnutih okolnosti i pravila, pa čak niti s obrazovanjem. Uostalom, upitajte sami sebe – jeste li sigurni, kolika je razina vašeg samopouzdanja i najvažnije, o čemu to ovisi, na čemu počiva. Na stupnju obrazovanja? Možda, ali pogledajte susjeda koji je uspješan i zadovoljan postolar, nije završio fakultet. Pogledajte onog rođaka koji hoda i igra nogomet iako je preživio tešku prometnu nesreću.

Samopouzdanje je proizvod koji ne može proizvesti nitko osim – vas samih.

I ono ne ovisi o standardnim mjerilima – primjerice, najčešće se uspjeh i samopouzdanje povezuje sa društvenim statusom, obrazovanjem… ali, pitajte Ralpha Laurena ili Billa Gatesa, pitajte Johna Lennona, da navedem samo nekoliko primjera. Ne zagovaram bijeg od obrazovanja, ali sugeriram da obrazovanje, u formalnom smislu, ne mora nužno značiti i put do uspjeha i samopouzdanja.

Sugeriram, dakle, da je najvažnija – vjera u samog sebe.

Vraćam se primjeru djece – jer, od njih počinje život. I njihov će život, u ogromnoj mjeri, ovisiti o tomu koliko mu samopouzdanja i vjere u sebe usadite i ugradite u najranijoj mladosti. Upitajte se, kad se svojem djetetu posljednji put rekli: „Volim te zbog toga što jesi, a ne zato jer si lijepa i pametna, ili zato što mi pomažeš. To je jako lijepo, no volim te i bez tih stvari“. Na drugi način, kad biste stalno govorili „sine, baš si pametan“, na dugom štapu izazivali biste nesigurnost, nedostatak samopouzdanja: tko može stalno biti pametan?

Možda šaljivo, ali navest ću još jedan primjer, primjeren vremenima u kojima živimo – zamislite se kao manekenka: zar će vas ljudi voljeti i poštivati samo zato što imate lijepo lice i pravilan nos i da li će o tomu ovisiti vaše samopouzdanje?

Naravno, nobody is perfect… Samopouzdanje se gradi od rana djetinjstva, ali se treba održavati i snažiti cijeli život. Uz ostalo, vjerujte mi, osim osobne ustrajnosti, pomažu i specifična eterična ulja, vježbe za mozak, dobra coaching sesija…

Javite se, s punim povjerenjem.

Jana Biščević, Health Coach

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, želite raditi na sebi kroz razgovor, javite mi se s povjerenjem.

[contact-form-7 id=”5″ title=”Contact form 1″]

 

Fotografija: Photo by Jungwoo Hong on Unsplash