Kako se i na meni nakupljaju godine, sve se češće pitam što, zapravo, znači taj danas tako popularni pojam – osobe treće životne dobi? Zašto baš – treće? Koja je prva, do kada traje druga, ima li četvrta ako se potrudiš? Peta, ako si baš ambiciozan?

No, šalu na stranu, u kojoj god dobi bili i kojom god brzinom vozili kroz život, ostaje činjenica da s godinama naš organizam treba više hranjivih tvari, da je potrebno  mijenjati neke navike u prehrani i, s time u svezi, čak mijenjati i neke životne navike.

Naravno, to ne znači da u toj famoznoj trećoj dobi treba reći zbogom aktivnostima i da se treba “predati” fotelji, televizoru, čipsima i čašicama jer, eto, vi ste već u godinama, nema više smisla da joggirate ili da lift zamijenite stepenicama… Ma, što će ljudi reći ako me vide da trčim po parku? Ukratko, našli ste alibi za sjedenje pred ekranom i uživanje u raznim „zdravim“ grickalicama.

Ipak, treba priznati, s godinama se mijenjaju naše nutritivne potrebe i sposobnost organizma da apsorbira određenu hranu. Utoliko, nije na odmet razmisliti o tome kako pomoći organizmu – najčešće i najlakše pomoću nekog vitaminskog dodatka prehrani.

Ali, kojeg dodatka? Kako to odrediti?

U mojoj dugogodišnjoj praksi shvatila sam da su nam, zapravo, svima potrebni dodaci prehrani, ne samo zbog procesa starenja nego i zbog, primjerice, promjene godišnjih doba. I kad razmišljam o vitaminskim dodacima prehrani za ljude u toj famoznoj trećoj životnoj dobi, odmah se sjetim “abecede” koju sam davno naučila napamet i eto, ponavljam je: A, B, C, D, E  i K.

Dakle, A, B, C, D, E i K želite li održati dobar vid, zdravu kožu,  snažan imunitet, cirkulaciju, očuvanu  hrskavicu, čvrste kosti… Da ne spominjem dobro pamćenje ili, ne daj Bože, demenciju. Naprosto, A, B, C, D, E i K. Zapamtite tih šest slova za treću dob!

Mnogi će reći  da se sva ta “slova” mogu unijeti hranom u dnevnim obrocima. Vjerujem, ali se uvijek pitam, u nevjerici, koliko bi to hrane trebalo biti, koliko kilograma kupusa, mrkve ili nečeg trećeg trebalo pojesti da se zadovolji potreba za pojedinim nutrijentima? Koliko crvenog ili bijelog mesa, iznutrica, mliječnih proizvoda… Takve količine ne bi pojeli ni sretnici prve ili druge životne dobi, ma ni aktivni profesionalni sportaši!

Dakle, da bi spriječili nastanak najčešćih bolesti ili posljedica starenja – gubitka koštane mase, krhkost kostiju i izloženost prijelomima, upalne procese  u zglobovima, opadanje kose, slabu cirkulaciju, tegobe s vidom, osim redovnog  i primjerenog unošenja hrane, vitaminski dodaci bit će od  velike pomoći. Naravno, s time da budu visoke kvalitete i preporučeni od stručne osobe. Savjet stručne osobe možete dobiti na ovaj link.

Uzgred, kad smo već kod popularnih  i “famoznih” pojmova, sjetih se još jedne „dijagnoze“, koja sve više uzima maha i to ne samo u odnosu na starije osobe – meteopatija, osjetljivost na vremenske promjene. Da bi smanjili taj problem, ili ga sasvim uklonili, ponovo će pomoći dodaci prehrani – u ovom slučaju potreban je unos tekućeg klorofilina i nadopuna tijela mineralima. Unosom Liquid Chlorophyll  povećava se unos kisika, a time i više energije u tijelu, te bitno smanjujemo količinu štetnih kemikalija koje ulaze u krvotok. Dok unosom Ocean 21, sadrži kombinaciju morskog i kopnenog bilja, te minerale kojih je više od pedesetak za poboljšanje ukupne tjelesne funkcije.

I za kraj, nobelovac Linus Pauling  je rekao: „ Kad bi se ljudska prehrana nadopunila cijelim spektrom minerala i elemenata u tragovima, mnoge bolesti i zdravstveni problemi mogli bi biti spriječeni, a postojeći smanjeni“.

Vraćam se na onih šest slova za “treću dob” – vjerujte, vitaminski dodaci prehranu održavat će vaš tjelesni i mentalni pogon na takvoj razini da ćete se i vi pitati što zapravo znači ta famozna treća dob. I ne susprežite se od  trčanja u parku!

 

Slika: dbreen