Pisala sam već o svojem životnom putu, o mukama i kalvarijama koje sam prošla kako bih sačuvala svoje zdravlje. Pisala sam i što sam na tom teškom, strašnom putu naučila, o sebi i ljudima.

Nastavila bih o tome što čovjek može naučiti o sebi i životu, ali sad s druge, ljepše strane.

Jeste li ikada promatrali ljude koji posjeduju više od vas? Pitanje je, prividno, jednostavno – ali, odgovori mogu biti poučni: kako ste se osjećali, jeste li bili ljubomorni, zadivljeni? Odgovore znate samo vi, ali iz njih ćete saznati i mnogo o sebi. 

Saznat ćete i da to što osjećate može postati – okidač! 

Davno, u djetinjstvu, promatrala sam svoju susjedu, liječnicu: uvijek uredna, dotjerana, uglađena. Dok sam vlakom putovala u veliki grad, promatrala sam sve te lijepe i dotjerane žene. Dok sam hodala ulicama velikog grada, zastajala bih pred izlozima… Posebno su privlačne bile cipele s visokim potpeticama. Promatrala sam uređene vrtove po predgrađima, slike po zidovima otmjenih dnevnih boravaka, porculanske šalice za kavu bile su zadivljujuće…

Pa bih se vratila kući i – pobjegla na livade i polja. Te šetnje poljima bile su, naravno, bijeg. Bijeg u maštu. Sve što tada nisam imala, nadomještavala sam maštanjem. Bila sam mlada, nisam tada znala da mašta nije dovoljna. Nisam znala da treba – raditi i mijenjati se. To sam naučila kasnije. Bez rada i promjene, mašta ostaje… pusto polje, prazna livada.

I radila sam, mijenjala se, učila. Trudila se. Kalvarija mojeg zdravlja bila je poput mojeg – okidača! Prevladala si najteži životni izazov, sačuvala zdravlje, prešla preko te provalije… Kreni onda dalje, govorila sam sama sebi. I krenula. 

Vraćam se u ta sjećanja, u to vrijeme kad nisam imala gotovo ništa osim mašte, zato da spomenem ono najvažnije: ništa se ne može u životu postići bez rada i spremnosti na promjene. Tako jednostavno, a tako točno. Ništa na tom putu nije lako niti jednostavno, ali najvažnije je biti spreman na promjene, uza sve rizike i izazove. Najvažnije je odabrati i ne odustati.

Naučila sam da za uspjeh nije dovoljna mašta. Od mašte se ne mogu kupiti cipele, mašta ne gradi lijepe kuće i vrtove.

Ja sam odabrala i nisam odustala. Radila sam na sebi, mijenjala se. Učila, trudila se.

Zato danas imam neku unutarnju snagu, neku sigurnost, mir, dom, prekrasan mali vrt… Umjesto velikih polja i livada za maštanje.

Pozivam vas da mi se pridružite na radionici Otkrij svoj put koja će se održati u ponedjeljak 26.11. od  18:00 do 19:30h u prostorima Učilišta Filaks (Gjure Szaba 4, Zagreb). Više o radionici saznajte na Facebook stranici ili na web stranici Country Cluba